Over ons

mel1frankanders1

 

 

 

Melanie Kratzsch is de spin in het WeekendRetraite.com web. Zij organiseert alles en is het aanspreekpunt, zowel tijdens de voorbereiding als tijdens de retraites. Melanie is counsellor in een kliniek voor jongeren met gedrags- en verslavingsproblemen. Aan het begin van haar eigen herstelproces maakte zij kennis met meditatie en vond dat toen een enorme opgave, omdat ze merkte hoeveel er constant in haar hoofd omging. Ze bleef mediteren als onderdeel van haar persoonlijke herstelprogramma. Na een retraite van een week in Schotland ontstond de wens iets soortgelijks in Nederland te organiseren. Daarom nam ze contact op met Frank van Velthoven en Anders Nielsen, die de retraites leiden.

Frank is counsellor, musicus en boeddhistisch student. Hij heeft veel ervaring met meditatie en grondige kennis van de theorie en de praktijk van 12-stappenprogramma’s. Hij is inmiddels een kleine 20 jaar student van de Tibetaans boeddhistische leraar Sogyal Rinpoche, die onder andere bekendheid geniet als de auteur van de bestseller ‘het Tibetaanse boek van leven en sterven’. Frank heeft talloze retraites gevolgd, initiaties ontvangen en onderricht gekregen van Sogyal Rinpoche en een keur aan gerenommeerde leraren waaronder de 14e Dalai Lama, Trulshik Rinpoch, en de 7e Dzogchen Rinpoche. In de loop van de tijd heeft Frank onderricht ontvangen en meditatie ervaring opgedaan in onder andere shamatha-meditatie, liefdevolle vriendelijkheid, tong-len, ngöndro en vajrayana sadhana’s. Frank is meditatie-instructeur bij de Boeddhistische organisatie Rigpa en heeft jarenlange ervaring met het uitleggen en propageren van meditatie in de verslavingszorg.

Anders is counsellor, Human Givens therapeut en mindfulness trainer. Hij werkte ruim vijf jaar samen met Frank in een kliniek die werkt volgens het Minnesota Model. Tijdens zijn opleiding en het werk in de kliniek kreeg hij de eerste beginselen van meditatie onder de knie. Daarna kreeg hij ‘formeel’ onderricht en bezocht jaarlijks retraites. Ten gevolge van een ernstig ongeval raakte hij grotendeels arbeidsongeschikt. Hij ondervond toen aan den lijve hoe mindfulness helpt nadat een arts je verteld heeft dat je “er mee moet leren leven”. Hij werd opgeleid tot mindfulness trainer aan het Centre for Mindfulness Research and Practice van de Universiteit van Bangor, waar hij de masterstudie Mindfulness-Based Approaches volgt. Anders is lid van de VMBN.